Nu motiva ispita ci biruește-o

23.05.2018

Cuvântul ispită este întâlnit pe paginile Bibliei. Cel mai obișnuit înțeles a cuvântului ispită este "o ademenire să faci rău" Cuvântul ademenit se traduce din greacă deleazo care înseamnă "să ademenești cu o momeală". Satan este foarte atent la momeala pe care o pregătește pentru fiecare om. Ispitirea ta depinde de dorința din inima ta (Iacov 1:14) "Și fiecare este ispitit, când este atras de pofta lui însuși și momit". Cuvântul grecesc peiramos din Noul Testament înseamnă "o ispită pentru a păcătui" sau "o încercare cu un scop benefic". Ispita poate veni și pentru a fi descoperit caracterul și a-ți testa dedicarea. Când ești încercat de ispită, ești finisat prin foc (1 Pretu 1:6-7) "în ea voi vă bucurați mult măcar că acum dacă trebuie, sunteți întristați pentru puțină vreme, prin felurite încercări pentru că încercarea credinței voastre cu mult mai scumpă decât aurul care piere și totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea la arătarea lui Isus Hristos".

Isus rămâne un exemplu, a fost ispitit dar a biruit ispita, El poate să te ajute când ești ispitit (Evrei 2:18) "Și prin faptul că El Însuși a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi."

Nu denatura adevărul despre ispită

  • Ispita este păcătoasă!

Ispita nu este păcat. Isus a fost ispitit dar El nu a păcătuit (Evrei 4:15) "Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat."

  • Dumnezeu mă ispitește!

Dumnezeu nu ispitește, dar el permite să fim ispitiți. (Iacov 1:13) "Nimeni, când este ispitit, să nu zică: "Sunt ispitit de Dumnezeu." Căci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca să facă rău și El Însuși nu ispitește pe nimeni."

  • Alți sunt vina căderi mele!

Nimieni nu te poate face să comiți fapte imorale, să furi, să minți, etc. Tu alegi să cedezi ispitei sau să o birui (Proverbe 1:10) "Fiule, dacă niște păcătoși vor să te amăgească, nu te lăsa câștigat de ei!"

  • Satan m-a forțat să fac asta!

Ispita este încercarea lui Satan de a te trage în păcat dar tu înfruntă-l (Iacov 4:7) "Supuneţi-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului, și el va fugi de la voi."

  • Sunt sfânt, sunt deasupra ispitei!

Toți suntem ispitiți dar în domeniul diferite (1 Corinteni 10:12) "Astfel dar, cine crede că stă în picioare să ia seama să nu cadă."

  • Pot scăpa singur de ispită!

Nu poți învinge ispita prin puterea proprie. Recunoaște-ți slăbiciunea și lasă-L pe Isus să lucreze în tine (2 Corinteni 12:9) "Și El mi-a zis: "Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârșită." Deci mă voi lăuda mult mai bucuros cu slăbiciunile mele, pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine."

  • Depășește capacitatea mea de a controla lucrurile!

Dacă nu ai fost atent Dumnezeu te păzește în momente când ești în pericol să scapi lucrurile de sub control (Proverbe 3:26) "căci Domnul va fi nădejdea ta și El îţi va păzi piciorul de cădere."

  • Am dat-o în bară! Ce mai pot face!

Lasă trecutul. Eșecul este depășit printr-o schimbare a focalizări. Concentreză-te asupra scopului lui Dumnezeu pentru tine. Pavel spune cum își însușește el acest adevăr. (Filipeni 3:13-14) "Fraţilor, eu nu cred că l-am apucat încă, dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea și aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cerești a lui Dumnezeu, în Hristos Isus."

Biruește și tu!